måndag 11 april 2022

TACK! för denna tid...

 När man väl ligger på topp så är det dags att lägga ner. 
Mång nätter den senaste tiden har jag legat vaken med frågan om att sälja eller inte. Nu när X-act är såld så ligger man vaken och undrar om man gjort rätt. 
Hur som helst, X-act såldes i helgen till ett gäng glada svenskar som kom hit och hämtade henne. Jag önskar dem lycka till på tävlingarna jag aldrig fick tid till. 

Jag får väl damma av mitt projekt med min radiostyrda Express i skala 1:10. 

Tack alla ni som följt denna blogg. Nu e de' slut. 





söndag 16 maj 2021

Klart båten måste ha namnlogga!

 Som jag tidigare skrev så testade jag att skära ut en namnlogga på en vinylskärare. Det funkade utmärkt. Nu har jag klistrat på loggorna på friborden och blev skitnöjd. Nästan...


Eftersom jag hade ett par ark vinyl kvar så ville jag piffa loggan lite till. Så lite fix i programmet Gimp så fick X:et en spegelbild. Tyvärr blev det torsk på vinyl för att spegla hela loggan. Blir ett senare mek. 


Återstår att se om det kommer att öka faten till 2021 säsongen. 

Ett tipps till att få "stickers" på rätt plats är att spreja diskvatten (lite diskmedel + vatten) med en blomspruta på ytan där klistermärket skall sitta. Placera sedan märket i diskgeggan och du har tid att skjuta omkring märket tills du är nöjd med en placering. Lite stödlinjer av blyerts hjälper. Väl på plats så ta en gummiskrapa och jobba bort eventuella bubblor i märket. Efter några timmar har diskvattnet torkat bort och märket har fäst sig på ytan. 

söndag 22 november 2020

Namnskylt


 Fick tillgång till en vinylfilmsskärarmaskin då vi skaffade en till jobbet som jag naturligtvis var tvungen att testa. Beställde vinylfilm och bärarfilm från ebay. Gjorde dxf-fil i ett CAD-program som jag sedan laddade bla, bla... Hur som helst, bra blev det och troligen väntar jag till våren innan jag kladdar på dem på skrovet.



måndag 3 augusti 2020

Fixa innan det brister...

Jag har vetat om att min skottravare börjat bli aningen tunn i godset dar schacken till skotblocket sitter. Varje gång jag tittat på den så har, i varje fall tanken på att byta ut det infunnit sig. Under sommaruppehållet vi har i våran regatta-serie här på Åland så snubblade jag på tanken igen. Enkel match nu när bommen var hemma. Fan heller... Fram med en av djävulens största påfund... spårmejseln... Skulle kunna kasta skit över den i en helt egen artikel, men kanske senare. 
Hur som helst, efter att totalt demolerat spåret i skruven men nämnda mejsel så gick jag över till polygripen. Eller som en vän kallar den,"Politikern",-> glapp i käften och opålitlig. Med den tog det inte länge innan huvudet på skruvjäveln vreds bort från gängorna som fortfarande satt fast-ärgade i aluminiumet. Till slut var det att nöta på med borrmaskin och hammare. 
Nu har jag satt dit en provisorisk travare men ska bli en rostfri variant i slutänden. Återkommer. 




tisdag 21 januari 2020

Fixa pulpit.


Lägg till med aktern mot bryggan i fall du nu skulle vilja ändra utseende på pulpiten. Kanske ändå var bättre att en landkrabba som inte kunde styra sin jävla aluminiumbalja inte körde sönder rodret. 
Tack o lov så har jag en smed i kompisskaran som får hjälpa med att rikta upp den igen.

fredag 3 januari 2020

Albin Express i 3D-printer

Gjorde en test av en mjukvara på kontorets 3D-printer. Naturligtvis fick det bli en Express. I skala 1:100. Får jag tid "hemma" så ska jag nog rota fram en passande flaska och göra ett flaskskepp med den. Rutorna klippte jag till av eltejp.


måndag 26 augusti 2019

Jämförelsetabell

Eftersom Norths trimmguid rekommenderar rigginställning baserad på LOOS MODELL B och LOOS inte har samma skala på sin nyare model, PT-2M så pillade jag ihop en jämförelsetabell med diagram för att kunna omvandla  skalorna från de båda. Det blir även enklare om man vet riggspänningen i kg att få ett skalvärde på sin respektive modell.
Den ser ut såhär...
...och kan tankas ned som pdf här.

Bara att plasta in och ha med i skutan! 

måndag 1 juli 2019

Hempel Ecopower - usel!

Åter igen är man mäkta besviken på nya bottenfärgsidéer. Man undrar ju vad som är viktigast för färgbolagen. Att tjäna pengar på fungerande produkter som man låter utveckla under den tid det tar eller slänga ut något på marknaden som man inte har en aning om ifall det fungerar eller inte. Bara man skriver "eco" och och andra fina ord som naturvänlig, giftfritt osv så kan man lura båtägare på pengar. "Ecopower" låter som et gödselmedel, och frågan är om det inte skulle fungera bättre på åkrar än som bottenfärg. Min båt har legat i vattnet i ca fyra vår-veckor. Ett rejält slemlager och trådar på 5 cm har bildats. Inget som gynnar farten och jag behöver inte nämna hur bränsleförbrukningen för motorbåtar påverkas. Blir nog att åka till Danmark och köpa "Coppercoat" som innehåller ett halvkilo koppar per liter färg och kan sitta på i 10-15 år.



torsdag 27 juni 2019

En hjälpande hand.

Tips...
Eftersom jag oftast gör modifieringar och ändringar på skutan själv så får man ibland det lite knepigt att få händer och armar att räcka till. Ett knep för att mothålla muttrar på ställen man inte når runt är att använda en svetstång. Nyp fast den ordentligt på muttern och låt den antingen snurra med tills den tar i något eller silvertejpa fast tången. Skaffar man fler tänger så slipper man åla in sig så många gånger i trånga utrymmen.


tisdag 25 juni 2019

Trött på Harken junk


 Det rullar kulor på däcket...
Är det någon som kan påstå att Harken-prylar skulle vara värt nära det dubbla jämfört med konkurrenter? Jag är så j...a trött på alla spruckna block och råttor som tappar fjädringen. Bara efter fyra, fem år börjar plasten vittra sönder och spricker upp efter ett tag. Okej, kindblocket på bilden är äldre men var redan sprucket då jag köpte båten för sex år sedan. Passade på att byta till lågfriktionsringar på suggorna då jag ändå ville bli av med de trasiga bulletblocken. Borde inte trilla ur några kullor från dem i alla fall. Fick till splitsningen till dem efter en myskväll vid soffbordet och några bira. Nöjd eftersom det var mina livs första splitsningar.
Behöver jag säga att Seldéns ringar var billigare än Harken?


TACK! för denna tid...

 När man väl ligger på topp så är det dags att lägga ner.  Mång nätter den senaste tiden har jag legat vaken med frågan om att sälja eller i...